Moštárna

Mošt je tím nejlepším a nejzdravějším nápojem, který nám příroda připravuje.

Surový mošt je naším základním produktem. Vyrábíme jej čerstvý k okamžité spotřebě i pasterizovaný k dlouhodobému uskladnění, po které vydrží při dobrém skladování 6 i více měsíců. Mošty vyrábíme z Vašeho ovoce i z ovoce od českých dodavatelů. Mošty jsou tak na naší provozovně k dispozici celoročně, takže od nás neodjedete s prázdnou ani pokud nemáte vlastní sad.

Moštovací dny pro veřejnost

S vlastním ovocem můžete přijít každý čtvrtek od 14:00 do 17:00.

Ceník

Surový nepasterizovaný jablečný mošt
Mošt z našeho ovoce 25 Kč/l

Pasterizované mošty z našeho ovoce
Jablečný mošt 160 Kč / 5l bag
Jablko-rakytník (přibližně 90 % jablko, poměr řídíme podle kyselosti jablečné šťávy) 250 Kč / 5l bag
Jablko-červená řepa (90 % jablko) 200 Kč / 5l bag

Příprava extrémně znečištěného ovoce na zpracování
ovoce předmyjeme a následně dokončíme mytí v myčce: 1Kč/kg

Příprava čistého ovoce ke zpracování
Kontrola a mytí ovoce v myčce, která je součástí linky: Zdarma

Zpracování ovoce
Drcení ovoce pro přípravu kvasu: 1 Kč/kg
Drcení ovoce a moštování surového moštu: 4 Kč/kg
Drcení ovoce, moštování, pasterizace moštu a stáčení moštu do 5l bagů: 110 Kč / 5l bag
Odpeckování ovoce: 2 Kč/kg

Nejčastější dotazy

Jaké nejmenší množství ovoce moštujete?
Chcete-li mošt z vlastního ovoce, doporučujeme nejmenší množství 30 kg. Při moštování menšího množství nemůžeme vyloučit určitý podíl moštu předchozího zákazníka.

Moštujete každý den?
Ne, v sezóně jsou vyčleněny moštovací dny, zpravidla čtvrtky.

Mohu u Vás koupit pasterizovaný mošt i když nemám ovoce?
Ano, moštujeme i z našeho ovoce a mošty prodáváme. Pasterizované mošty jsou skladem po velkou část roku. Možnost nákupu si můžete ověřit na telefonu 606 787 704 a následně využít otevírací dobu moštárny.

Jakou má trvanlivost nepasterizovaný mošt?
Nepasterizovaný mošt je produkt té nejvyšší kvality. Jeho trvanlivost je ovlivněna především zahájením kvasného procesu. Ten můžeme, mimo jiné, jednoduše řídit skladovací teplotou.
Při teplotě do 0°C je trvanlivost více méně do rozmrznutí.
Při teplotě 0°C – 4°C se kvasný proces rozbíhá velice pomalu a trvanlivost se pohybuje kolem 2 týdnů.
Při teplotách 4°C-10°C je trvanlivost cca týden.
Při teplotách nad 10°C pozorujeme kvašení cca 2 až 3 den od vymoštování.

Pokud se Vám podaří kvasný proces udržet v čistotě, cca 4. den můžete ochutnat výborný domácí CIDER nebo BURČÁK :-).  Jak pracovat s kvasinkami v moštu a čeho všeho můžete dosáhnout, se dozvíte v naší akademii na semináři. Příprava kvasu – kvasné procesy v ovoci.

Jaká je trvanlivost pasterizovaného moštu?
Základní princip pasterizace je ten, že řízeným zvýšením teploty zlikvidujeme kvasinky, které se přirozeně v ovoci a v ovocných šťávách vyskytují. V tomto stavu mošt naplníme do absolutně čisté nádoby a hermeticky uzavřeme. Dokud kvasinky do moštu opět zvenčí nedodáme, mošt se v nádobě nerozkvasí. V okamžiku, kdy lahev otevřeme, dostane se do ní vzduch tím mošt kontaminujeme a nyní je potřeba s ním nakládat jako v předchozím dotazu. Velká výhoda jsou termoplastické obaly tzv. BIG-bagy, které díky ventilu nepustí do obalu žádný vzduch a proto i po otevření a odpuštění moštu z obalu nedojde ke kontaminaci šťávy uvnitř obalu.

Mohu si u Vás v průběhu roku nakoupit i surový nepasterizovaný mošt když právě moštujete? Mohu u Vás nakoupit ovoce a zeleninu ze které moštujete?
Ano, vedeme databázi našich zákazníků, kteří mají o tuto službu zájem a vždy před moštováním jim posíláme informační email kdy je možné si nakoupit surový mošt, příp. i ovoce, ze kterého se právě moštuje. Stačí vyplnit registrační kartu a zaslat ji na naši emailovou adresu a požádat o zasílání informací o aktuální nabídce.

Technologie

Proces moštování je podporován vybavením, které dodala česká firma Techfruit. Vybavení sestavila podle našich požadavků z výrobků renomovaných firem, zejména maďarské firma MAURER GÉP a německé firmy KREUZMER. Součástí je vana na předmytí extrémně znečištěného ovoce, výkonná myčka s finálním sprchováním ovoce na dopravníku, který vynáší ovoce do drtiče o výkonu 500 kg/h, pásový lis pracující s účinností až 75%, čerpadlo odvádějící surový mošt do nerezových zásobníků o objemu 2000 l a pastér s plničem bagů, příp. lahví. Linka je doplněna odpeckovačkou, která umožňuje odpeckovat višně, třešně, meruňky, slívy nebo švestky před dalším zpracováním.

Veškeré vybavení je v provedení nerez a je umístěno v prostorách s omyvatelnými stěnami. To umožňuje trvale vysokou úroveň hygieny.