Title Image

Pálenice

Naše pěstitelská pálenice je unikátním výrobkem dodavatele technologie J. Hradecký, spol. s r.o. z Pacova. Instalované zařízení je zárukou výroby těch nejkvalitnějších destilátů.

Doporučujeme Vám – vypěstujte kvalitní ovoce a my Vám je kvalitně zpracujeme. Při dodržení všech nejpřísnějších požadavků z něho připravíme kvalitní kvas, který v ideálních podmínkách našich sklepů vykvasí, a pak jej vypálíme.

Odměnou Vám bude vynikající destilát vyvážené chuti s charakteristickým aroma, jehož konzumace bude degustátorský zážitek.

Nabízené služby

V pálenici o objemu 300 l nabízíme:

  • Vypálení dodaného kvasu.
  • Zpracování dodaného ovoce na kvalitní kvas a jeho vedení v našich sklepích v optimálních podmínkách a následné vypálení.
  • Umíme vyhovět i nejvyšším požadavkům na kvalitu kvasu, zejména doporučení Evropské komise a Ministerstva zemědělství na odpeckování ovoce před kvašením, kterým se minimalizuje výskyt škodlivých látek v konečném destilátu.
  • Řízení kvality produktu použitím speciálních technologií – ozonové čištění, ultrazvukové staření kořalky, enzymatická podpora kvasu, kulturní kvasinky.

Ceník

Nejčastější dotazy

Na čem nejvíce záleží kvalita destilátu?

Kvalita destilátu závisí na kvalitě ovoce a následně kvalitě kvasu. Z nekvalitního ovoce nejde připravit kvalitní kvas ani kvalitní destilát.

Jaké ovoce se hodí na pálení?

Jednoduše: takové, co byste s chutí snědli. Ovoce musí být vyzrálé, případně přezrálé, zdravé (nesmí být nahnilé nebo plesnivé), čisté, bez listí, trávy, hlíny, stopek a jiných nečistot.

Co rozhoduje o tom, zda ovoce správně vykvasí?

Zejména podmínky, ve kterých kvašení probíhá, tj. čistota, stálá teplota, s tím související optimální doba kvašení. Proces kvašení je poměrně složitý a neodborník hraje tak trochu „ruskou ruletu“, kdy výsledkem je často „nemocný“ kvas a následně i destilát. Doporučujeme proto využít naší nabídky a svěřit proces kvašení do rukou odborníků.

Můžeme u Vás vypálit i menší množství než 300 l kvasu?

Ano, možností je více. Můžete se spojit sami s jiným zákazníkem, kterému věříte. Můžete pálit sami menší množství, ale počítejte s příplatkem za vypálení. My doporučujeme – máte-li menší množství ovoce, přivezte k nám ovoce a my vám zajistíme doplnění na úplnou várku stejně kvalitním ovocem.

Doporučujete ovoce před vykvašením odpeckovat?

Ano, a jsme na odpeckování vybaveni.  Když ovoce před kvašením odpeckujte, získáte nejkvalitnější kvas a následně destilát s minimem škodlivých látek – kyanidů a etylkarbamátu.

Ovoce nemusí být naprosto dokonalé, ale rozhodně nesmí být plesnivé či nahnilé

Technologie

Naše pálenice je navržena jako jednokotlová kolona o objemu 350 l vytápěná plynovým atmosférickým hořákem o výkonu 95 kW. Destilace i rektifikace se provádí najednou. Varná část kotle a vnitřní části katalyzátoru jsou měděné. Naše kolona umí při správném vedení destilace vyrobit velmi kvalitní destilát a eliminovat i některé vady kvasu. Je to díky rektifikačnímu dílu, který se skládá ze 3 pater, katalyzátoru a deflegmátoru. Každé patro můžeme přirovnat k jedné destilaci. Zkušený palírník ovlivňuje kvalitu destilátu zapojením, případně vyřazením některých pater, výkonem hořáku a dochlazováním deflegmátoru. Zvolený proces tak může odpovídat až čtyřnásobné destilaci, umocněné čistící funkcí měděného katalyzátoru. Ten zbavuje výsledný destilát nebezpečných zdraví škodlivých látek.

Jedinečnost pálenice spočívá ve skloubení možností instalovaných elektronických řídících systémů a umění palírníka. Z tohoto pohledu je zařízení jediné v ČR.